Στόχος των εργασιών του έργου είναι η σχεδίαση, ανάπτυξη, παραμετροποίηση και εγκατάσταση εφαρμογών πληροφόρησης για δημόσιες συγκοινωνίες και διασύνδεσης με το υφιστάμενο σύστημα πληροφόρησης για κυκλοφοριακές συνθήκες.
Ο στόχος των εργασιών σχεδίασης, ανάπτυξης, παραμετροποίησης και εγκατάστασης εφαρμογών πληροφόρησης για δημόσιες συγκοινωνίες και διασύνδεσης με το υφιστάμενο σύστημα πληροφόρησης για κυκλοφοριακές συνθήκες είναι η υλοποίηση μιας σειράς νέων εφαρμογών και συστημάτων για την πληροφόρηση των μετακινούμενων στον Δήμο που θα συμπληρώνουν επαρκώς και ολοκληρωμένα τις υφιστάμενες επενδύσεις του Δήμου σε συστήματα ευφυών μεταφορών.
Το τελικό αποτέλεσμα του έργου είναι μια ενιαία πλατφόρμα πληροφόρησης που θα αφορά στοιχεία μετακίνησης με λεωφορείο και την κυκλοφορία στην πολη της Ρόδου, και θα χρησιμοποιεί ως κανάλια ενημέρωσης web site, mobile application και τις υφιστάμενες ηλεκτρονικές πινακίδες.
Η ενοποίηση των νέων συστημάτων με τα υφιστάμενα έγινε μέσω τυποποιημένων διεπαφών χρήσης. Συνοπτικά το έργο περιλαμβάνει τις παρακάτω εργασίες:
- Προμήθεια, παραμετροποίηση και εγκατάσταση λογισμικού για την πληροφόρηση επιβατών για τα δρομολόγια της δημοτικής επιχείρησης (ΡΟΔΑ) χρησιμοποιώντας τον υφιστάμενο εξοπλισμό εντός των οχημάτων (λεωφορείων)
- Ανάπτυξη εφαρμογής για πληροφόρηση κοινού μέσω πινακίδων, με τυποποιημένη διασύνδεση για οποιεσδήποτε πινακίδες.
- Υπηρεσίες σύνδεσης των υφιστάμενων πινακίδων (έξυπνων στάσεων) από το έργο ΔΙΑΥΛΟΣ στο σύστημα ενημέρωσης επιβατών για χρόνους άφιξης λεωφορείων. Η εγκατάσταση και ρευματοδότηση των έξυπνων στάσεων είναι ευθύνη του Δήμου. Το έργο δεν περιλαμβάνει την προμήθεια νέων πινακίδων.
- Ανάπτυξη mobile εφαρμογής για την ενημέρωση των οδηγών και επιβατών για τις συνθήκες κίνησης στην πόλη της Ρόδου μέσω του υφιστάμενου συστήματος ΔΙΑΥΛΟΣ και των χρόνων άφιξης των λεωφορείων της ΡΟΔΑ
- Διασύνδεση του συστήματος πληροφόρησης επιβατών με το υφιστάμενο Web Site του έργου ΔΙΑΥΛΟΣ έτσι ώστε να υπάρχει σε ένα σημείο τόσο η πληροφορία για τις συνθήκες κίνησης, όσο και η πληροφορία για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Στόχος να δημιουργηθεί ένα ενιαίο κέντρο αστικής κινητικότητας
- Λειτουργικότητα εκτίμησης χρόνων διαδρομής σε γραμμές των δημόσιων συγκοινωνιών με υψηλή κίνηση μέσα από ενιαίο κέντρο αστικής κινητικότητας
Εφαρμογή Λογισμικού πληροφόρησης επιβατών
Η εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης οχημάτων δημοσίων συγκοινωνιών με δυνατότητες πληροφόρησης επιβατών είναι ένα σύνθετο σύστημα με υψηλό βαθμό διαλειτουργικότητας. Μπορεί να αξιοποιηθεί για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους φορείς στόλου μέσων μαζικής μεταφοράς, για την απεικόνιση τον έλεγχο και τον προγραμματισμό της τρέχουσας κατάστασης υλοποίησης των χρονοπρογραμμάτων δρομολογίων, με αποτέλεσμα την σωστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και τη βελτίωση των λειτουργιών του Φορέα, καθώς και για την παροχή διαρκής πληροφόρησης σε πραγματικό χρόνο προς τους χρήστες του συστήματος μέσων μαζικής μεταφοράς μέσω πολλαπλών καναλιών πληροφόρησης. Αφορά τα λεωφορεία που αποτελούν το στόλο της ΡΟΔΑ και θα ελέγχει τόσο την εκτέλεση των σχετικών δρομολογίων σε καθημερινή βάση όσο και τη γενικότερη κατάσταση των οχημάτων αυτών.
Οι προβλέψεις άφιξης των οχημάτων παράγονται μέσα από τη διαδικασία παρακολούθησης και αποστέλλονται στα διαθέσιμα κανάλια ενημέρωσης προκειμένου οι επιβάτες να λαμβάνουν την κατάλληλη ενημέρωση
Τα τμήματα που θα αποτελούν το σύστημα παρακολούθησης στόλου είναι τα εξής:
- Τηλεματικά οχήματα, με σύστημα εντοπισμού θέσης GPS, υπολογιστή οχήματος και σύστημα επικοινωνίας με την πλατφόρμα με χρήση ασύρματου δίκτυο GPRS.
- Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης οχημάτων δημοσίων συγκοινωνιών, που αποτελεί τον «εγκέφαλο» όλου του συστήματος και συλλέγει, αποθηκεύει και επεξεργάζεται όλα τα τηλεματικά δεδομένων παρέχοντας λειτουργίες διαχείρισης στόλου.
- Πινακίδες ενημέρωσης, με επικοινωνίας μέσω ασύρματου δίκτυο GPRS.
Εφαρμογή Πληροφόρησης μέσω πινακίδων
Οι πληροφορίες που μπορεί να δει ο χρήστης σχετικά με κάθε στάση αφορούν τα:
- Στοιχεία στάσης (θέση, κατάσταση εξοπλισμού).
- Πίνακας δρομολογίων που περνούν από την συγκεκριμένη στάση.
- Πίνακας προβλεπόμενων διερχόμενων οχημάτων.
- Πίνακας προβλεπόμενων χρόνων άφιξης οχημάτων.
Εφαρμογή εκτίμησης χρόνων διαδρομών σε γραμμές των δημόσιων συγκοινωνιών
Βασικός στόχος της εφαρμογής εκτίμησης χρόνων διαδρομής είναι η λήψη και επεξεργασία δεδομένων από τους ανιχνευτές καταγραφής χρόνων διέλευσης οχημάτων, ο υπολογισμός των χρόνων ταξιδιού στις διαδρομές που θα οριστούν και η διάχυση της σχετικής πληροφορίας στην κεντρική εφαρμογή αστικής κινητικότητας και δεδομένων κυκλοφορίας καθώς και σε άλλα πληροφοριακά συστήματα μέσω τεχνολογίας Web services.
Η λύση για την πλατφόρμα διαχείρισης κυκλοφορίας είναι η εφαρμογή ITS Supervisor. Η πλατφόρμα έχει εγκατασταθεί σε χώρους της Αναθέτουσας Αρχής (Κέντρο Ελέγχου και Πληροφόρησης) και είναι βασισμένη σε Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα το οποίο επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων από πολλαπλές πηγές μέσω αυτοματοποιημένων διεπαφών με τελικό σκοπό την απεικόνιση όλων των πληροφοριών σε ψηφιακό χάρτη και διάχυσης αυτών προς άλλα συστήματα
Mobile Application Συνθηκών Κίνησης και Χρόνου Άφιξης Λεωφορείων
Με την εφαρμογή ενημέρωσης (native app) ο πολίτης, ο οδηγός και ο επιβάτης μπορεί μέσω κινητού τηλεφώνου/smart phone (Android & iOS) να ενημερώνεται σε «πραγματικό» χρόνο για τρέχουσες κυκλοφοριακές συνθήκες στο Δήμο της Ρόδου, να εκτελεί σχεδιασμό ταξιδιού με συνδυασμό ΜΜΜ και Ι.Χ. καθώς και να βλέπει εκτιμώμενους χρόνους άφιξης των λεωφορείων σε στάσεις.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για χρήση από συσκευές smart phones (λειτουργικά Android, IOS), ενώ συλλέγει μέσω του δικτύου GPRS και των κατάλληλων διεπαφών με τις υπόλοιπες εφαρμογές της πλατφόρμας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και θα τις εμφανίζει με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών.
Σε περίπτωση που η συσκευή διαθέτει GPS η εφαρμογή μπορεί να επικοινωνεί με αυτό ώστε να διαβάζει την τρέχουσα θέση του χρήστη ώστε να την χρησιμοποιεί ως παράμετρο εισόδου κατά την αναζήτηση των πληροφοριών.
Σημειώνεται ότι η έκφραση «ενημέρωση του κοινού σε πραγματικό χρόνο» όσον αφορά κυκλοφοριακές καταστάσεις αναφέρεται στις επικρατούσες / προβλεπόμενες συνθήκες του οδικού δικτύου, εντός ενός χρονικού ορίου που δε θα υπερβαίνει τα δεκαπέντε (15) λεπτά, από τη στιγμή λήψης των δεδομένων από το πεδίο, ενώ όσον αφορά την ενημέρωση για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και θέσεις στάθμευσης αναφέρεται στις επικρατούσες / προβλεπόμενες συνθήκες, εντός ενός χρονικού ορίου που δε θα υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά, από τη στιγμή λήψης των δεδομένων από το πεδίο, όπου φυσικά υπάρχει σχετική εφαρμογή διαχείρισης στόλου. Η εφαρμογή θα να παρέχει τις παρακάτω λειτουργίες:
Πληροφορίες σχετικά με τα ΜΜΜ του Δήμου: το υποσύστημα αυτό ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες αστικών συγκοινωνιών που δραστηριοποιούνται στα περιοχή του Δήμου, όπως πληροφορίες γραμμών, δρομολόγιων κ.α., τουλάχιστον σε μορφή πινάκων και ψηφιακών χαρτών. Για το σκοπό αυτό η εφαρμογή έχει διασυνδεθεί με την εφαρμογή διασύνδεσης των δεδομένων των λεωφορείων της ΡΟΔΑ που θα υλοποιηθεί στα πλαίσια του παρόντος έργου.
Πληροφορίες σχετικά με τους αναμενόμενους χρόνους άφιξης/διέλευσης οχημάτων σε στάση. Για το σκοπό αυτό η εφαρμογή έχει διασυνδεθεί με την εφαρμογή διασύνδεσης των δεδομένων των λεωφορείων της ΡΟΔΑ που θα υλοποιηθεί στα πλαίσια του παρόντος έργου.
Σχεδιασμός Ταξιδιού: Το υποσύστημα αυτό στοχεύει στο σχεδιασμό ταξιδιών χρησιμοποιώντας συνδυασμένα μέσα μεταφοράς, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ζητούν υπηρεσίες δρομολόγησης από μια οποιοδήποτε διεύθυνση σε μια οποιοδήποτε άλλη διεύθυνση μέσα στην ίδια πόλη βάσει πολλαπλών κριτηρίων αναζήτησης, π.χ. επιθυμητή ώρα έναρξης ταξιδιού, μέγιστο πλήθος μετεπιβιβάσεων, μέγιστο χρόνο αναμονής σε στάση, κριτήριο κατάταξης λύσεων κ.α.
- Αγρίνιο
- Αιγάλεω
- Αλεξάνδρεια
- Αλεξανδρούπολη
- Αμπελόκηποι – Μενεμένη
- Βόλβη
- Βόλος
- Βύρωνα
- Δεσκάτη
- Δράμα
- Ζαγόρι
- Ζάκυνθος
- Ζίτσα
- Θερμαϊκός
- Θέρμη
- Ιωάννινα
- Καλαμαριά
- Κάλυμνος
- Καρδίτσα
- Κόνιτσα
- Κορδελιό-Εύοσμος
- Κω
- Λαμία
- Λάρισα
- Λοκρές
- Ναυπακτία
- Ν. Σκουφάς
- Ορεστιάδα
- Πάργα
- Πάτρα
- Πειραιάς
- Πέλλα
- Περιφέρεια Αττικής
- Πρέβεζα
- Πωγώνι
- Ρέθυμνο
- Τρίκαλα
- Ρόδος
- Σάμη
- Σαμοθράκη
- Σουφλί
- Σέρρες
- Σπάρτη
- Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού
- Σύρος - Ερμούπολη
- Φιλιάτες
- Χανιά