Στο πλαίσιο του έργου ο Δήμος Χανίων, έχει θέσει σε παραγωγική λειτουργία ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφόρησης και Φωτεινής Σηματοδότησης το οποίο βελτιώνει την κυκλοφοριακή διαχείριση, μειώνει τις ουρές των οχημάτων και των χρόνιων διαδρομών και θα βοηθά στη μείωση των περιβαλλοντικών ρύπων που προέρχονται από την κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή εγκατάστασής του.
Τα παραπάνω έχουν επιτευχθεί μέσω της προμήθειας και εγκατάστασης ενός συστήματος «έξυπνης» κυκλοφοριακής διαχείρισης σε μια από τις σημαντικότερες οδικές αρτηρίας εισόδου στην πόλη των Χανίων. Το ολοκληρωμένο σύστημα συνδυάζει τόσο τη διαχείριση της κυκλοφορίας μέσω της Φωτεινής Σηματοδότησης, όσο και της διαχείρισης της κυκλοφορίας μέσα από την ενημέρωση πολιτών για κυκλοφοριακές τις συνθήκες, έτσι ώστε να αποφεύγονται ουρές κατά την ώρα αιχμής και να μειώνονται οι ρύποι στην περιοχή εφαρμογής.
Το σύστημα εφαρμόζεται σε πέντε (5) διαδοχικούς φωτεινούς σηματοδοτούμενους κόμβους υψηλής κυκλοφοριακής ζήτησης επί της ίδιας οδού, δυναμικά προσαρμοσμένο στην κυκλοφορία για βελτίωση της κυκλοφοριακής ροής και των περιβαλλοντικών ρύπων. Το σύστημα αναγνωρίζει άμεσα ποια διαδρομή έχει αυξημένη ζήτηση και αυξάνει τους αντίστοιχους χρόνους πρασίνου (μειώνοντας τους πράσινους χρόνους των υπολοίπων φάσεων), ώστε η ζήτηση αυτή να ικανοποιείται με τις ελάχιστες δυνατές καθυστερήσεις.
Πέραν της διαδικασίας βελτιστοποίησης του ελέγχου λειτουργίας των προγραμμάτων φωτεινής σηματοδότησης (traffic control) το σύστημα αποτελεί την επέκταση των δυνατοτήτων ενός κέντρου ελέγχου κυκλοφορίας το οποίο παρέχει πληροφόρηση σε οδηγούς για την τρέχουσα κατάσταση της κυκλοφορίας (traffic information) αλλά και εναλλακτικές λύσεις για την αποφυγή καθυστερήσεων (traffic re-routing).
Επιπλέον των προαναφερθέντων σκοπεύει να εξετάσει τη δυνατότητα συστηματικής λήψης δεδομένων περιβαλλοντικής ρύπανσης (CO2) που σχετίζονται με την κυκλοφορία (πυκνότητα, ποσότητα, μέση ταχύτητα κίνησης κλπ) προκειμένου να τα λάβει υπόψη μελλοντικά σε επιχειρησιακά σενάρια διαχείρισης του αστικού οδικού δικτύου.
Με την υλοποίηση του έργου ο Δήμος Χανίων επιτυγχάνει:
- τον έλεγχο της κυκλοφορίας μέσω της φωτεινής σηματοδότησης, τη βελτίωση της λειτουργίας μεμονωμένων κόμβων ή διασυνδεδεμένων κόμβων σε λειτουργία συντονισμένης αρτηρίας.
- τη χρήση ηλεκτρονικών πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων (Variable Message Signs – VMS) για την πληροφόρηση και καθοδήγηση των οδηγών.
- την πληροφόρηση των πολιτών/οδηγών σε όλα τα στάδια του ταξιδιού (pre-trip/on-trip) και με διάφορα μέσα (web site, ή mobile apps).
- τη συλλογή των απαραίτητων κυκλοφοριακών και άλλων δεδομένων για την επιλογή στρατηγικής φωτεινής σηματοδότησης σε πραγματικό χρόνο.
- τη βελτίωση της ποιότητας της κυκλοφορίας με ταυτόχρονη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.
- τη δημιουργία στρατηγικών διαχείρισης οδικών αξόνων με διαφορετικές μεθόδους.
H υλοποίηση του έργου συμβάλει στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών με ωφελούμενους τους πολίτες της πόλης των Χανίων αλλά και τους φορείς αναφορικά με τη διαχείριση των δικτύων. Τα αποτελέσματα της πράξης χρησιμοποιούνται ως κατευθυντήριες οδηγίες γραμμές αξιολόγησης επιπτώσεων της κυκλοφορίας στη ρύπανση αστικών περιοχών κατά την μελλοντική εκπόνηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Θα δημιουργηθεί συγκεκριμένο πλαίσιο για την εκπόνηση ΣΒΑΚ, του οποίου εργαλείο θα θεωρηθεί το συγκεκριμένο έργο για την πόλη των Χανίων. Τα εγκατεστημένα συστήματα είναι πλήρως επεκτάσιμα για πρόσθετες λειτουργικές δυνατότητες αλλά και για γεωγραφική επέκταση.
Κεντρική πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης
Η Πλατφόρμα «Έξυπνης Πόλης» είναι μια ανοικτή, cloud based πλατφόρμα η οποία επιτρέπει τη διασύνδεση και την επικοινωνία μεμονωμένων λύσεων και εφαρμογών έξυπνων πόλεων. Η Πλατφόρμα είναι βασισμένη σε λογισμικό ανοικτού κώδικα και αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα των τεχνολογιών Internet of Things (IoT) διασυνδέοντας πολίτες, διαδικασίες, δεδομένα και αντικείμενα προκειμένου να επιτυγχάνεται η παρακολούθηση όλων των παραγόντων που επιδρούν στη ζωή της πόλης.
Το λογισμικό έχει το χαρακτήρα πλατφόρμας διασύνδεσης λογισμικού, αισθητήρων, λειτουργιών και εξοπλισμού «έξυπνης πόλης» και προσφέρεται σαν Cloud εφαρμογή.
Η Πλατφόρμα υποστηρίζει και τις παρακάτω κάθετες λύσεις:
- Δυναμική διαχείριση θέσεων στάθμευσης (Έξυπνο Parking)
- Έλεγχος εξ’ αποστάσεως παρόδιου ηλεκτροφωτισμού (Έλεγχο εξ’ αποστάσεως Έξυπνου οδοφωτισμού)
- Ασύρματη πρόσβαση στο Internet (Έλεγχο εξ’ αποστάσεως του δημόσιου δικτύου ασύρματης πρόσβασης Wi-Fi και παροχή υπηρεσιών στατιστικών αναλύσεων (analytics) από τη χρήση του δικτύου Wi-Fi)
- Συλλογή και διαχείριση περιβαλλοντικών δεδομένων από αισθητήρες,
- Χρήση εφαρμογών video analytics,
- Εντοπισμό και παρακολούθηση θέσης αντικειμένων (π.χ. κάδων) και οχημάτων (απορριμματοφόρων και διαχείριση απορριμμάτων)
- Έξυπνη παρακολούθηση της κυκλοφορίας
- Δημόσια ασφάλεια και προστασία
- Παρακολούθηση περιβαλλοντικών δεδομένων
- Έξυπνη Ενεργειακή Παρακολούθηση
- Έξυπνη διαχείριση συστημάτων ενημέρωσης πολιτών
- Παρακολούθηση φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Έξυπνη παρακολούθηση πληρότητας κάδων
Το λογισμικό είναι σε θέση να διαλειτουργήσει με κάθε τύπο αισθητήρα που θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου «έξυπνης πόλης» για τις αστικές υπηρεσίες ανεξάρτητα από την τεχνολογία διασύνδεσης που χρησιμοποιείται (όπως LoRA, ZigBee, GPRS, WiFi, ΝΝΒΙοΤ, κάμερα IP κλπ.).
Διαδικτυακή πύλη προβολής δεδομένων «έξυπνης πόλης» προς τους πολίτες
Η Διαδικτυακή Πύλη Πληροφόρησης πολιτών για τις κυκλοφοριακές συνθήκες» συλλέγει μέσω κατάλληλων διεπαφών όλα τα απαραίτητα δεδομένα από τις υπόλοιπες εφαρμογές του συστήματος και τα εμφανίζει σε «πραγματικό» χρόνο με σκοπό την ενημέρωση των Πολιτών. Η εφαρμογή παρέχει τη λειτουργικότητα που απαιτείται ώστε οι πολίτες μέσω εύχρηστων διεπιφανειών χρήσης να μπορούν αναζητούν πληροφορίες:
- Για την τρέχουσα κατάσταση της κυκλοφορίας επί του οδικού άξονα και συγκεκριμένα για τον εκτιμώμενο χρόνο ταξιδιού ανάμεσα σε τμήματα του οδικού δικτύου που βρίσκονται υπό επιτήρηση. Η εφαρμογή συλλέγει τη σχετική πληροφορία από τους εγκατεστημένους αισθητήρες ανίχνευσης χρόνων διαδρομής και την παρουσιάζει τόσο σε πινακοποιημένη μορφή όσο και με χρωματικούς κώδικες επί του ψηφιακού υποβάθρου.
- Για συμβάντα: η λειτουργία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ζητούν πληροφόρηση για τρέχοντα κυκλοφοριακά συμβάντα στο οδικό δίκτυο του Δήμου. Η εφαρμογή θα παρουσιάζει τη σχετική πληροφορία τόσο σε πινακοποιημένη μορφή όσο και επί του ψηφιακού υποβάθρου.
Εξοπλισμός ανίχνευσης και μέτρησης κυκλοφορίας
Περιγραφή – Τεχνικά χαρακτηριστικά
- Αισθητήρας μέτρησης-ραντάρ υπέρυθρης ακτινοβολίας τύπου DT351 / λωρίδα επιτήρησης
- Ελεγκτής τύπου FBs-10MC / σημείο μέτρησης
- Ο ελεγκτής διασυνδέεται με τον αισθητήρα μέτρησης που βρίσκεται πλησίον του ενσύρματα μέσω RS232/RS485, ενώ με τον απομακρυσμένο ανιχνευτή κάθε σημείου μέσω radio modem τύπου PKG.
- Ο αισθητήρα μέτρησης χρησιμοποιεί τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας σε συνδυασμό με αισθητήρα ραντάρ τύπου Doppler για την μέτρηση της ταχύτητας των οχημάτων με ακρίβεια ±3% για ταχύτητες έως 100χλμ/ώρα και ±3χλμ/ώρα για ταχύτητες >100χλμ/ώρα, ενώ για την μέτρηση του κυκλοφοριακού φόρτου με ακρίβεια ±5%.
- Παρέχεται δυνατότητα κατηγοριοποίησης των οχημάτων σε 2 κατηγορίες βάση του Προτύπου TLS.
- Ο ελεγκτής είναι εξοπλισμένος με αποδιαμορφωτή GRPS τύπου CMGSM με σκοπό την ασύρματη μεταφορά των κυκλοφοριακών δεδομένων διαμέσου τεχνολογίας GPRS
Περιβαλλοντικός Σταθμός
Περιλαμβάνει:
- 1 οπτικό αισθητήρα μέτρησης αιωρουμένων σωματιδίων, μικρού χρόνου απόκρισης (1s), ακρίβειας έως 1 μg/m³, με ικανότητα διάκρισης ανάμεσα σε PM2,5 & PM10
- 1 ηλεκτροπτικό αισθητήρα για τη μέτρηση CO2, ακρίβειας ~ 350 ppm – 2000 ppm
- 1 ηλεκτροχημικό αισθητήρα για τη μέτρηση ΝΟ2, χρόνου απόκρισης 30s – 200s, ακρίβειας της τάξης των μg/m³
- 1 ηλεκτροχημικό αισθητήρα για τη μέτρηση ΝΟ, χρόνου απόκρισης 30s – 200s, ακρίβειας της τάξης των μg/m³
- Climate controlled box με έλεγχο της θερμοκρασίας και υγρασίας
- Καταγραφικό δεδομένων (Datalogger) / transmitter για την καταγραφή δεδομένων και την αποστολή σε πραγματικό χρόνο μέσω ασύρματων δικτύων (π.χ. 4G).
- Στεγανό ερμάριο IP66.
Ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων (VMS)
Περιγραφή – Τεχνικά χαρακτηριστικά
- Πινακίδα μεταβλητών μηνυμάτων τύπου full matrix, τουλάχιστον 4 γραμμές κειμένου με 10 χαρακτήρες ανά γραμμή, με κατάλληλο μέγεθος χαρακτήρων (Ελληνικών και λατινικών), σύμφωνη με το EN-12966
- Τα LED να είναι τύπου SMD με αντίσταση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία
- Ενσωματωμένος αισθητήρας φωτός
- Αυτόματος και χειροκίνητος καθορισμός επιπέδου φωτεινότητας
- Ελάχιστη απόσταση ορατότητας του μηνύματος τα 150m
- Η πινακίδα περιλαμβάνει αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους και μέσω του ελεγκτή της μεταφέρει στο κεντρικό σύστημα κατ’ ελάχιστο πληροφορίες σχετικά με: σφάλματα λειτουργίας των LED, σφάλματα καλωδίων, σφάλματα δεδομένων και επικοινωνίας και θερμοκρασία λειτουργίας
- Αγρίνιο
- Αιγάλεω
- Αλεξάνδρεια
- Αλεξανδρούπολη
- Αμπελόκηποι – Μενεμένη
- Βόλβη
- Βόλος
- Βύρωνα
- Δεσκάτη
- Δράμα
- Ζαγόρι
- Ζάκυνθος
- Ζίτσα
- Θερμαϊκός
- Θέρμη
- Ιωάννινα
- Καλαμαριά
- Κάλυμνος
- Καρδίτσα
- Κόνιτσα
- Κορδελιό-Εύοσμος
- Κω
- Λαμία
- Λάρισα
- Λοκρές
- Ναυπακτία
- Ν. Σκουφάς
- Ορεστιάδα
- Πάργα
- Πάτρα
- Πειραιάς
- Πέλλα
- Περιφέρεια Αττικής
- Πρέβεζα
- Πωγώνι
- Ρέθυμνο
- Τρίκαλα
- Ρόδος
- Σάμη
- Σαμοθράκη
- Σουφλί
- Σέρρες
- Σπάρτη
- Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού
- Σύρος - Ερμούπολη
- Φιλιάτες
- Χανιά