Η DOTSOFT αναλαμβάνει την υλοποίηση υποδομών διαχείρισης κρίσεων και πολιτικής προστασίας για το Δήμο Σάμης
Η DOTSOFT A.E σε συνεργασία με την δημοτική αρχή του Δήμου Σάμης στοχεύει στην οργάνωση και λειτουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Επιχειρήσεων το οποίο θα διαθέτει ενεργειακή αυτοτέλεια, επικοινωνίες, δυνατότητα επεξεργασίας των πληροφοριών και ενημέρωσης των πολιτών και θα λειτουργεί ως κέντρο άμεσης αντίδρασης του Δήμου στις ανάγκες των Δημοτών.
Αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια και εγκατάσταση ενός δικτύου αισθητήρων, εξοπλισμού επόπτευσης και κέντρου διαχείρισης κρίσεων με χρήση τεχνολογιών «Διαδικτύου των Πραγμάτων». Το δίκτυο αισθητήρων θα περιλαμβάνει 60 αισθητήρες αναγνώρισης πυρκαγιάς, διάβρωσης και άλλων φαινομένων, καθώς και διαθεσιμότητας πόρων (π.χ. νερού) οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε σημεία κρίσιμης σημασίας για την έγκαιρη αναγνώριση και αναφορά φαινομένων. Οι αισθητήρες ΙοΤ θα συλλέγουν δεδομένα από τον περιβάλλοντα χώρο με σκοπό να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων μετρήσεων καθώς και για ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
Για την διασύνδεση όλων των διαφορετικών τεχνολογιών και αισθητήρων, θα δημιουργηθεί μια ενιαία IoT πλατφόρμα που θα επικοινωνεί απευθείας με τους αισθητήρες και θα είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση των συλλεγόμενων δεδομένων. Τα στοιχεία αυτά θα είναι προσβάσιμα από οθόνες στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Δήμου.
Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένα ψηφιακό κέντρο διοικητικής υποστήριξης διαχείρισης κρίσεων, το οποίο θα ευθύνεται για την ανάλυση των δεδομένων για την βέλτιστη παρουσίαση τους και χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης αξιολόγησης κινδύνων.
Ακόμη, ο Δήμος Σάμης θα προμηθευτεί μια ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης πολιτών, η οποία θα διασυνδέεται με την κεντρική πλατφόρμα διαχείρισης κρίσεων και θα παρέχει έγκυρη πληροφόρηση προς τους Δημότες για πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων.
Για την ορθότερη λειτουργία του, το κέντρο διαχείρισης κρίσεων θα εξοπλιστεί με σειρήνες προειδοποίησης κινδύνων, οθόνες πληροφόρησης, δορυφορικά τηλέφωνα, drone κ.α. Επίσης τα οχήματα πολιτικής προστασίας θα εξοπλιστούν με GPS trackers για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και διαχείριση τους.
Στόχος του έργου είναι να ενισχύσει τις υποδομές του Δήμου στους τομείς της πολιτικής προστασίας και της ασφάλειας των δημοτών και των επισκεπτών. Οι παραπάνω δράσεις ενισχύουν τα μέτρα πρόληψης, παρακολούθησης, ελέγχου και προστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές, πανδημίες αλλά και έκτακτα καιρικά φαινόμενα.
Το έργο έχει ενταχθεί στον άξονα προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση», του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» και χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ. Αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2025.